در سالهای اخیر خدمات و راهکارهای ابری سهم عمدهای از پیشرفت تکنولوژی را به خودشان اختصاص دادهاند و با گذشت زمان کسبوکارهای بیشتری به استفاده از ابر متمایل میشوند.
ممکن است بسیاری از کاربران اینترنت دقیقا ندانند ابر چیست و چه کاربردهایی دارد. اما قطعا در طول روز بدون آنکه خود بدانند از آن استفاده میکنند. برای مثال زمانی که ایمیل میزنند، از یک اپلیکیشن پرکاربرد مثل اپلیکیشنهای درخواست خودرو استفاده میکنند یا فیلم آنلاین میبینید و … به طور غیر مستقیم از ابر استفاده میکنند.
درحال حاضر بسیاری از شرکتهای تولیدکننده نرمافزار به سمت قراردادن نرمافزارهایشان بر بستر ابر میروند و مدل ثبتنامی (Subscription) را جایگزین فروش نرمافزارهای خود کردهاند.
در این پست قصد داریم تا به طور خلاصه ۷ تا از مهمترین کاربردهای خدمات ابری را به شما معرفی کنیم.
۱- ساخت و تست اپلیکیشن
سازندگان اپلیکیشنهای وب، موبایل و API، توسعه و استقرار محصولات خود را روی ابر انجام میدهند و آن را تست میکنند. آنها از تکنولوژیهای ابری مانند IaaS، PaaS و … که به وسیله ارائهدهندگان خدمات ارائه میشود، استفاده میکنند.
با گسترش اپلیکیشنهای ابر محور (Cloud-Native)، استفاده از ابر نیز بیشتر شده است. اپلیکیشنهای ابر محور در واقع نحوه ساخت اپلیکیشن اطلاق میشوند. مراحل ساخت اپلیکیشنهای ابر محور شامل موارد همچون به کار بردن فرایندهای DevOps، استفاده از میکروسرویسها و همچنین بهرهبردن از کانتینرها میشود.
۲- ذخیره، بکآپگیری و بازیابی داده
بسیاری از افراد و شرکتها نسخهای از دادههای حیاتی خود را روی ابر آپلود میکنند. بکآپهای ابری با نگهداری آن در چندین محل، اطمینان از حفظ دیتا را به حداکثر میرسانند. در مواقع اضطراری نیز به بوسیله دادههای از قبل بکآپ شده، میتوان از حوادث پیشبینی نشده جلوگیری کرد (Disaster Recovery).
۳- تحلیل داده
تیمها دادههای خود را روی ابر آپلود میکنند تا به صورت واحد میانشان در دسترس باشند. با استفاده از یادگیری ماشین آنها را تحلیل میکنند و برای تصمیمگیری از آنها استفاده میکنند. حجم دادهها روز به روز افزایش پیدا میکند و قابلیت مقیاسپذیری سرورهای ابری که این امکان را به کاربر میدهد که هر زمان که نیاز داشت سایز سرور خود را افزایش دهد، کمک میکند تا فضای ذخیرهسازی و همچنین منابع رایانشی برای تحلیل دادهها را افزایش داد.
۴- اجرای برنامههای مورد نیاز روی ابر
گاهی اوقات کاربران برنامهها و رباتهای خود را روی ابر نصب و اجرا میکنند. این اقدام به دلایل مختلفی روی ابر انجام میشود؛ نیاز به پینگ پایین، منابع سختافزاری قوی و …
یکی از استفادههای این کاربرد استفاده از رباتهای درخواست دهنده یا Auto clicker است. کسانی که میخواهند یک درخواست را در اینترنت با سرعت بسیار بالا به سرور بفرستند، از سرور ابری استفاده میکنند تا پینگشان با سرور مورد نظرشان پایین بیاید. سرور بورس از جمله موارد این کاربرد است.
۵- استفاده به عنوان میزبان وبسایت
در حال حاضر بسیاری از کاربران به دلایل متعددی سایتهای خود را از هاست به ابر انتقال میدهند. قابلیت مقیاسپذیری که به کاربر اجازه میدهد در لحظه منابع اختصاص یافته را افزایش یا کاهش دهند، به کار بردن تکنولوژی به روزتر و همچنین هزینههای به صرفهتر برای منابع بالا از مهمترین دلایل مهاجرت از هاست به ابر است.
۶- نرمافزارهای بر بستر ابر (On-demand)
این نرمافزارها به کاربران اجازه میدهند تا از هرجایی به آخرین ورژن آن بدون توجه به اینکه کجا هستند، دسترسی داشته باشند. این مدل ارائه خدمات ابری که به آن SaaS (Software As A Service) نیز گفته میشود در حال رشد است و نرمافزارهای متعددی به این سمت حرکت میکنند.
این موارد تنها بخشی از کاربردهای مهم ابر است. با پیشرفت تکنولوژی کاربردها و در نتیجه خدمات جدیدی برای ابر ارائه میشود. برای مثال هوش مصنوعی و یادگیری ماشین از واژههای پرکاربرد این روزهای تکنولوژی است که از بستر ابر استفاده میکنند و سرعت رشد بالایی دارند.
برای آشنایی با ویژگیهای خدمات ابری ابر پیشرو این مطلب را بخوانید.