رایانش ابری عبارت است از مجموعههایی از منابع رایانشی و خدمات مبتنی بر زیرساخت آنها، که بین استفادهکنندگان به اشتراک گذاشته شدهاند. این مجموعههای منابع و خدمات قابل تنظیم هستند و میتوان آنها را به سرعت و از طریق اینترنت، فراهم کرد. رایانشی ابری بر تجمیع و به اشتراکگذاری منابع مبتنی است، نظیر آنچه در مورد منابع مصرفی مانند آب و برق و … رخ میدهد. به این ترتیب، صرفهجویی ناشی از مقیاس هزینهها را کاهش میدهد.
مزایای استفاده از خدمات رایانش ابری چیست؟
دریافت خدمات رایانش ابری از تأمینکنندگان و فروشندگان این خدمات به کسبوکارها کمک میکند که بر هستهی کسبوکار خود، مواردی نظیر استراتژی و بازاریابی، تمرکز کنند و نگرانی کمتری در مورد تأمین منابع زیرساختی و پیادهسازی و نگهداری آنها داشته باشند. علاوه بر این، استفاده از رایاش ابری هزینههای اولیهی زیرساخت را برای کسبوکارها کاهش میدهد. سازمانها با استفاده از رایانش ابری میتوانند اپلیکیشنها و خدمات خود را با سرعت بیشتری آماده کرده و به بازار ارائه کنند. علاوه بر این، سازمانها میتوانند با سرعت بیشتری منابع مورد نیاز خود را برای انطباق بر نیاز بازار، تأمین کنند.
تأمینکنندگان و فروشندگان خدمات رایانش ابری معمولا از مدل Pay-As-You-Go استفاده میکنند. برای مدیری که از خدمات رایانش ابری استفاده میکند و با این مدل آشنایی ندارد، ممکن است مدل Pay-As-You-Go منجر به هزینههای عملیاتی غیرقابلانتظار شود.
دلایل رشد رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری رشد قابل توجهی در سالهای اخیر داشته است. از جمله دلایل این رشد میتوان به مواردی زیر اشاره کرد:
- دسترسی به شبکههایی با قابلیتهای بالا
- منابع کامپیوتری و فضاهای ذخیرهسازی با هزینهی کم
- معماری خدمت محو
- گسترش استفاده از تکنولوژی مجازیسازی سختافزارها
تاریخ پیدایش رایانش ابری
عبارت “رایانش ابری” با انتشار یکی از محصولات آمازون به نام Elastic Compute Cloud در سال ۲۰۰۶ شهرت یافت اما اولین بار از این کلمه در مستندات داخلی شرکت COMPAQ در سال ۱۹۹۶ استفاده شده بود.
در سال ۱۹۷۷، از ابر به عنوان نمادی برای نمایش شبکههایی از تجهیزات کامپیوتری در APRANET استفاده شد و همین اتفاق در سال ۱۹۸۱ در CSNET نیز رخ داد. APRANET و CSNET نسخههای اولیهای از اینترنت بودند. کلمهی ابر به عنوان استعارهای از اینترنت به کار میرفت. کلمهی “ابر” در سال ۱۹۹۳ برای اشاره به پلتفرمهایی که منابع رایانشی را توزیع میکردند استفاده میشد.
سرآغاز
در دههی ۱۹۹۰، شرکتهای ارتباطات دوربرد که پیش از آن مدارهای دادهی نقطه-به-نقطه ارائه میکردند، شروع به ارائهی خدمات VPN کردند که کیفیتی مشابه با خدمات نقطه-به-نقطه داشت، اما هزینهی آن کمتر بود. آنها از ابر به عنوان نمادی برای نمایش نقطهای استفاده میکردند که نشان میداد تأمینکنندهها و کاربرها هر کدام تا چه حدی مسئولیت داشتند. در ادامه، مرزهای رایانش ابری گسترش پیدا کردند و رایانش ابری سرورها و زیرساخت شبکه را نیز در بر گرفت. زمانی که کامپیوترها رواج بیشتری پیدا کردند، دانشمندان راههایی را پیدا کردند که از طریق اشتراک زمانی بتوانند کامپیوترها را برای چند کاربر در دسترس قرار دهند. استفاده از ابر به عنوان یک استعاره برای خدمات مجازیسازیشده، حداقل به سال ۱۹۹۴ برمیگردد.
دههی ۲۰۰۰
رایانش ابری، از سال ۲۰۰۰ به وجود آمد. در آگوست ۲۰۰۶، آمازون AWS را ایجاد کرد و EC2 را معرفی کرد. در آوریل ۲۰۰۸، گوگل نسخهی بتا را برای Google App Engine معرفی کرد. در اوایل سال ۲۰۰۸، OpenNebula که متعلق به NASA بود، به اولین نرمافزار متنباز برای پیادهسازی ابرهای خصوصی و ترکیبی و متحد کردن ابرهای مختلف تبدیل شد.
در اواسط سال ۲۰۰۸، گارتنر فرصتی جدید را مشاهده کرد: رایانش ابری در حال شکل دادن به ارتباط جدیدی بین مصرفکنندگان خدمات IT، استفادهکنندگان از خدمات IT و فروشندگان این خدمات بود. همچنین، گارتنر مشاهده کرد که سازمانها از مدل سنتی مالکیت سختافزار و نرمافزار، به سمت مدلهای خدمتمحور بر مبنای مصرف حرکت میکنند. به این ترتیب، این حرکت به سمت رایانش ابری موجب میشد که تقاضا برای محصولات و خدمات IT در بعضی حوزهها افزایش و در بعضی حوزهها کاهش چشمگیری داشته باشد.
دههی ۲۰۱۰
در فوریه ۲۰۱۰، مایکروسافت Microsoft Azure را به بازار ارائه کرد. در جولای ۲۰۱۰، Rackspace و NASA در یک سرمایهگذاری مشترک، نمونهی اولیهی یک نرمافزار ابری متنباز را، به نام OpenStack، ارائه کردند. کدهای اولیه از پلتفرمهای Nebula و Cloud Files به دست آمدند. OpenStack، به عنوان یک راه حل متنباز برای مسائل سازمانها، در کنار پلتفرمهایی نظیر CloudStack، Ganeti و OpenNebula، نظر جامعههایی کلیدی را به خود جلب کردهاست. مطالعههای مختلفی وجود دارند که این پلتفرمهای متنباز را بر اساس معیارهایی مقایسه کردهاند.
در مارس ۲۰۱۱، IBM محصول خود را با نام IBM SmartCloud برای پشتیبانی از Smarter Planet به بازار ارائه کرد. در ژوئن ۲۰۱۲، Oracle محصول خود را با نام Oracle Cloud به بازار معرفی کرد. Oracle Cloud اولین محصولی بود که به کاربر راه حلهای IT را به صورت یکپارچه در هر سه لایهی IaaS، PaaS و SaaS ارائه میداد.
مفاهیم مشابه
هدف رایانش ابری این است که کاربرها از تکنولوژیهایی که به آنها اشاره شد استفاده کنند، بدون اینکه نیاز باشد در مورد آنها دانش تخصصی داشته باشند.
هدف استفاده از رایانش ابری چیست؟
هدف استفاده از رایانش ابری این است که هزینهها کمتر شوند و کاربرها بتوانند بر هستهی کسبوکار خود تمرکز کنند، به جای اینکه حرکتشان به دلیل موانع در حوزهی IT با مشکل و توقف روبهرو شود.
چگونه رایانش ابری ممکن میشود؟
تکنولوژی اصلی که رایانش ابری را ممکن میکند، مجازیسازی است. نرمافزارهای مجازیسازی، دستگاه فیزیکی رایانش را به چند دستگاه مجازی تبدیل میکند. از هر کدام از این دستگاههای مجازی میتوان به سادگی برای اجرای رایانش استفاده کرد. با مجازیسازی در سطح سیستمهای عامل، که در نتیجهی آن مجموعهای از ماشینهای رایانشی گسترشپذیر و مستقل ایجاد میشوند، میتوان منابع رایانشی را زمانی که در حال استفاده نیستند، به ماشینهای رایانشی تخصیص داد، و در نتیجه، با اثربخشی بیشتری از آنها استفاده کرد. مجازیسازی سرعت عملیاتهای مرتبط با IT را افزایش میدهد؛ و با افزایش بهرهبرداری از زیرساخت، هزینهها را کاهش میدهد.
کاربر های رایانش ابری چگونه میتوانند مشکلات خود را بر طرف کنند؟
کاربرها معمولا در کسبوکار با مشکلها و مسئلههایی روبهرو میشوند. رایانش ابری بر مبنای رویکرد معماری خدمتمحور ایجاد شدهاست، که از طریق آن، کاربر میتواند برای حل این موارد، خدمتهای مختلف را فراهم کرده و یکپارچه کند تا به راهحلهای مورد نظرش دست پیدا کند. در رایانش ابری، منابع در قالب سرویس ارائه میشوند. ضمنا، رایانش ابری برای ایجاد دسترسی آسان و جهانی به خدمات ابری به صورتی استاندارد، از استانداردهای قابل اتّکا و بهترین روشها در حوزهی معماری خدمتمحور استفاده میکند.
رایانش ابری همچنین از مفاهیم مرتبط با محاسبهی هزینه برای منابع عمومی نظیر آب، گاز و برق استفاده میکند تا سنجههایی برای محاسبهی هزینهی خدمات استفادهشده تعریف کند. این سنجهها هستهی مدلهای Pay-As-You-Go در خدمات ابری عمومی هستند.
رایانش ابری یکی از انواع رایانش شبکهای است که در گذر زمان، مشکلهای آن در ردههای کیفیت خدمات و قابلیت اطمینان بهبود پیدا کردهاند. همچنین، رایانش ابری، در مقایسه با رایانش موازی، دستگاهها و تکنولوژیهایی را فراهم میکند که به وسیلهی آنها میتوان اپلیکیشنهایی را که حجم بالایی را از داده یا رایانش در بر دارند، با هزینهی کمتر، ساخت و اجرا کرد.
مشخصهها
مشخصههای کلیدی رایانش ابری عبارتند از:
افزایش سرعت
رایانش ابری ممکن است سرعت سازمانها را افزایش دهد؛ زیرا کاربرها با استفاده از رایانش ابری انعطافپذیری بیشتری در فراهم کردن، افزایش و توسعهی زیرساخت مورد نظرشان خواهند داشت.
کاهش هزینه
فروشندگان خدمات ابری معتقد هستند استفاده از رایانش ابری ممکن است هزینهها را کاهش دهد. استفاده از خدمات ابری عمومی، هزینههای سرمایه (نظیر خرید سرور) را به هزینههای عملیاتی تبدیل میکند. این موضوع ظاهرا موانع ورود را کاهش میدهد؛ چرا که سازمان نیاز نخواهد داشت برای استفادهی نامکرّر از زیرساخت، آن را خریداری کند، و به جای آن، تأمینکنندهی خدمات ابری این نیاز را برای سازمان برطرف خواهد کرد. از طرف دیگر، محاسبهی هزینه با روش محاسبهی هزینهی منابع عمومی نظیر برق، منجر به دقیق شدن هزینه میشود. به این ترتیب، سازمان برای آنچه واقعا استفاده کردهاست هزینه خواهد کرد. به علاوه، با استفاده از رایانش ابری، سازمان به میزان کمتری از مهارتهای مرتبط با IT نیاز خواهد داشت. در نهایت، به نظر میرسد اینکه واقعا استفاده از رایانش ابری منجر به کاهش هزینه شود، به دو عامل بستگی خواهد داشت: عملیاتهایی که قرار است در حوزهی IT انجام شوند و زیرساختهایی که سازمان در اختیار دارد.
عدم وابستگی به مکان
عدم وابستگی به مکان و دستگاه دسترسی، باعث میشود کاربرها، که مثلا کارکنان واحد IT هستند، فارغ از اینکه کجا هستند و از چه دستگاهی برای دسترسی استفاده میکنند، صرفا با اتصال به اینترنت بتوانند به سیستم دسترسی داشته باشند. لذا، با توجه به اینکه سیستم از طریق اینترنت قابل دسترسی است، کاربرها از هر مکانی با استفاده از اینترنت میتوانند به آن متصل شوند.
قابلیت چندکاربره بودن
قابلیت چندکاربره بودن این امکان را ایجاد میکند که منابع و هزینهها بین تعداد زیادی از کاربرها به اشتراک گذاشته شوند. این اتفاق، چند نتیجه دارد:
نتیج چند کاربره بودن
- متمرکز کردن زیرساخت در مکان و شرایطی که کمترین هزینه را دارد.
- ظرفیت تأمین تقاضا در حالت اوج بیشتر میشود؛ چرا که کاربرها نیاز نخواهند داشت منابع لازم را برای تأمین نیاز در نقطهی اوج خریداری کنند.
- بهرهوری و کارایی ارتقا مییابد؛ چرا که از سیستمهایی به طور کامل استفاده میشود که پیش از آن از ۱۰ تا ۲۰ درصد آنها استفاده میشد.
- کارشناسهای IT تأمینکنندهی خدمات ابری، بر عملکرد سیستم نظارت دارند. به علاوه، با استفاده از خدمات مبتنی بر وب به عنوان رابط کاربری، یک معماری منسجم و منعطف ایجاد میشود.
- زمانی که چند کاربر به طور همزمان روی مجموعهای از دادهها کار میکنند، نسبت به حالتی که آنها در توالی منتظر آماده شدن نتایج باشند، بهرهوری ممکن است افزایش پیدا کند. به علاوه، نیاز نخواهد بود که هر کاربر نرمافزارها و بهروزرسانیها را روی کامپیوتر خودش نصب کند.
- با استفاده از منابع مازاد در مکانهای مختلف، قابلیت اطمینان بهبود پیدا میکند. به این ترتیب، رایانش ابری، اگر به خوبی طراحی شده باشد، به تداوم کسبوکار و بازیابی از حوادث کمک میکند.
- رایانش ابری قابلیت گسترشپذیری منابع را بر اساس تقاضا برای کاربر ایجاد میکند. کاربر میتواند بنا به خواست خود، در هر زمان، منابع مورد نظرش را انتخاب کند و تغییرات مورد نظر او در زمان بسیار کوتاهی اعمال میشوند. به علاوه، هزینهی این تغییرات با مدل دقیق ارزیابی هزینه در رایانش ابری محاسبه میشود تا کابر متحمل هزینههای اضافه نشود. لذا، کاربر نیاز نخواهد داشت برای زمان اوج مصرف خود نگران تأمین منابع باشد. در نتیجه، منابع را میتوان در زمان افزایش تقاضا، افزایش داد، و در زمانی که منابع مصرف نمیشوند، میزان آنها را کاهش داد. به علاوه، در این زمینه، رویکردهای جدیدی در حال ظهور هستند که هدف آنها مدیریت گسترشپذیری با استفاده از یادگیری ماشین است تا با توسعهی مدلهایی، گسترشپذیری در حالت بهینه قرار بگیرد.
- امنیت با استفاده از رایانش ابری به دلایلی نظیر تمرکز دادهها و افزایش منابعی که بر امنیت متمرکز شدهاند، افزایش مییابد. البته، نگرانیهایی در حوزهی امنیت وجود دارد؛ نظیر از دست دادن کنترل بر بخش از دادههای حساس یا امنیت کم برای هستههای ذخیرهشده. اغلب، امنیت در رایانش ابری به خوبی امنیت در سیستمهای سنتی یا از آن بهتر است. بخشی از دلیل این موضوع این است که تأمینکنندگان خدمات ابری، نسبت به سازمانهایی که از سیستم سنتی استفاده میکنند، میتوانند منابع بیشتری را به تأمین امنیت اختصاص دهند و از نظر فنی نیز مهارت بالاتری در مورد استانداردهای امنیتی و پیادهسازی آنها دارند؛ هرچند، پیچیدگی پیادهسازی امنیت، در رایانش ابری، به این دلیل بیشتر میشود که تأمینکنندگان باید چرخش دادهها را بین تعداد زیادی از کاربرها و دستگاهها کنترل کنند. به علاوه، کاربر احتمالا نمیتواند به گزارههای ارزیابی امنیتی دسترسی داشته باشد. یکی از انگیزههای پیادهسازی ابرهای خصوصی این است که کاربر کنترل بیشتری بر زیرساخت داشته باشد و از از دست رفتن اطلاعات جلوگیری کند.
مدلهای خدمات
با اینکه معماری خدمتمحور به ارائهی هر چیزی به عنوان سرویس اشاره میکند، تأمینکنندگان خدمات ابری خدمات خود را در قالب مدلهای مختلفی ارائه میدهند. ۳ مدل استاندارد عبارتند از IaaS یا زیرساخت به عنوان سرویس، PaaS یا پلتفرم به عنوان سرویس و SaaS یا نرمافزار به عنوان سرویس. این مدلها، به دلیل همپوشانیهایی که دارند، به عنوان ۳ لایه از خدمات ابری شناخته میشوند. به عنوان نمونه، ممکن است یک سازمان SaaS را روی زیرساخت سنتی پیاده کند و یا یک برنامه را روی IaaS اجرا کند، در حالی که در قالب SaaS قرار ندارد.
IaaS یا زیرساخت به عنوان سرویس
زیرساخت به عنوان سرویس به مجموعهای از خدمات آنلاین اشاره دارد که APIهای سطح بالایی را فراهم میکنند. از این خدمات، برای بازفراخوانی جزئیات مربوط به زیرساختهای شبکهای نظیر منابع فیزیکی رایانش، بخشبندی دادهها، گسترش و امنیت، استفاده میشود. یک هایپروایزر ماشینهای مجازی را به عنوان مهمان اجرا میکند. مجموعهای از هایپروایزرها میتوانند از تعداد زیادی از ماشینهای مجازی پشتیبانی کرده و منابع لازم را بر اساس نیازهای متغییر کاربرها، به این ماشینهای مجازی اختصاص دهند. دربردارندههای لینوکسی در بخشهای مجزایی از یک هستهی لینوکسی به طور مستقیم روی سخت افزار اجرا میشوند. Cgroupها و namespaceها، تکنولوژی های پایه ای هستهی لینوکسی هستند که برای مجازیسازی، امن کردن و مدیریت کردن دربردارندهها استفاده میشوند. استفاده از دربردارندهها نسبت به مجازیسازی عملکرد بالاتری را ارائه میدهد؛ زیرا بار اضافی ناشی از هایپروایزر را حذف میکند. به علاوه، ظرفیت دربردارندهها به صورت پویا، بر اساس بار رایانشی تغییر میکند، که در نتیجه، مشکلهای ناشی از تأمین بیش از حد منابع حذف میشوند و امکان محاسبهی هزینه را بر اساس میزان مصرف فراهم میکند. ابرهای IaaS معمولا منابع دیگری نیز ارائه میکنند که از جملهی آنها میتوان به کتابخانهی تصویرها، حافظهی بلاک، فایل یا اشیاء و دیوار آتش اشاره کرد.
تعریف NIST از بستر IaaS
بر اساس تعریف NIST، با استفاده از IaaS، کاربر میتواند نرم افزارهای مورد نظرش را، شامل اپلیکیشنها و سیستمهای عامل، پیادهسازی و اجرا کند. کاربر زیرساخت ابری را کنترل یا مدیریت نمیکند؛ به جای آن، او میتواند سیستمهای عامل، فضای ذخیرهسازی و اپلیکیشنهای پیادهسازیشده را مدیریت کند و کنترلی نسبی بر انتخاب اجزاء شبکه داشته باشد.
تأمینکنندگان IaaS این منابع را، بر اساس تقاضای کاربرها، از مجموعههای وسیع منابعی که در مرکزهای داده در اختیار دارند، به کاربرها ارائه میدهند. کاربرها برای اتصال میتوانند از اینترنت یا شبکههای خصوصی مجازی اختصاصی استفاده کنند. کاربرها، برای پیادهسازی اپلیکیشنهای خود، تصویر سیستمهای عامل و اپلیکیشنهای مورد نظرشان را بر زیرساخت ابری نصب میکنند.
تأمین کنندگان IaaS به طور معمول هزینهی خدمات را با روش محاسبهی هزینهی خدمات عمومی محاسبه میکنند. به این ترتیب، هزینه نشاندهندهی میزان مصرف هر یک از منابع خواهد بود. برای مطالعه بیشتر میتوانید پست IaaS چیست را مطالعه کنید
PaaS یا پلتفرم به عنوان سرویس
تأمینکنندگان PaaS برای توسعهدهندههای اپلیکیشن محیطی را برای توسعه فراهم میکنند. تأمینکنندهی PaaS به طور معمول بستهی ابزار و استانداردهای لازم را برای توسعه در کنار کانالهایی برای توزیع و پرداخت ایجاد میکند. در مدلهای PaaS، تأمینکنندگان یک پلتفرم رایانشی به کاربر ارائه میدهند. این پلتفرم معمولا شامل سیستمهای عامل، محیطهایی برای اجرای زبانهای برنامهنویسی، پایگاههای داده و وب سرورها است. توسعهدهندگان اپلیکیشنها میتوانند راهحلهای نرمافزاری مورد نظرشان را بر یک پلتفرم ابری اجرا کنند؛ در حالی که، نیاز نیست با هزینه و پیچیدگیهای خرید و مدیریت زیرساخت نرمافزاری و سختافزاری مورد نیاز روبهرو شوند. با استفاده از خدمات PaaS نظیر Microsoft Azure و Google App Engine، منابع زیرساختی رایانش و فضای ذخیرهسازی به صورت خودکار و بر اساس نیاز اپلیکیشن گسترش پیدا میکنند؛ به این ترتیب، نیازی نخواهد بود که کاربر منابع را به صورت دستی به اپلیکیشنها تخصیص بدهد. همچنین میتوانید برای مطالعه بیشتر پست PaaS چیست را مطالعه کنید
SaaS یا نرمافزار به عنوان سرویس
در این مدل، کاربرها به اپلیکیشنها و پایگاههای داده دسترسی پیدا میکنند و تأمینکنندگان خدمات ابری مدیریت زیرساخت و پلتفرمی را که اپلیکیشن بر آن اجرا میشود، به عهده دارند. SaaS گاهی “نرمافزار بر حسب تقاضا” نامیده میشود. محاسبهی هزینه در SaaS معمولا بر اساس میزان استفاد یا با اعمال هزینهی عضویت است. در مدل SaaS، تأمینکنندگان اپلیکیشنها و نرمافزارها را بر بستر ابر اجرا میکنند و کاربرها از طریق ابر میتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. کاربرها نمیتوانند زیرساخت یا پلتفرمی را که اپلیکیشن بر آن اجرا میشود، مدیریت کنند. به این ترتیب، نیازی نخواهد بود که کاربرها آن نرمافزار یا اپلیکیشن را روی سیستم خودشان نصب کنند؛ و در نتیجه، نگهداری و پشتیبانی سادهتر خواهد شد.
یکی از تفاوتهای اپلیکیشنها و نرمافزارهای ابری با دیگر نرمافزارها و اپلیکیشنها در قابلیت گسترشپذیری است. این گسترشپذیری به این دلیل ایجاد میشود که نرمافزارهای ابری میتوانند تقاضا را، در زمان اجرای نرمافزار، از طریق ماشینهای مجازی انجام دهند، و به این ترتیب، نیاز متغیر را برآورده کنند. Load Balancerها فشار کاری را بین مجموعهای از ماشینهای مجازی توزیع میکنند. ضمنا، نرمافزارها و اپلیکیشنهای ابری برای اینکه از تعداد زیادی از کاربرها پشتیبانی کنند، میتوانند چندکاربره باشند. به این ترتیب، تعدادی بیشتر از یک کاربر ممکن است از هر ماشین مجازی استفاده کنند.
مدل قیمتگذاری برای اپلیکیشنهای SaaS معمولا به صورت هزینهی ثابت ماهانه یا سالانه به ازاء هر کاربر است؛ لذا، قیمتها بر اساس تغییر تعداد کاربرها قابل تغییر هستند.
MBaaS یا بکاند موبایل به عنوان سرویس
در این مدل، که BaaS هم نامیده میشود، برای توسعهدهندگان اپلیکیشنهای موبایل یا وب اپلیکیشنها این امکان فراهم میشود که از طریق APIها که در اپلیکیشنها یا SDKهای خود در اختیار دارند، اپلیکیشنهای خود را به فضای ذخیرهسازی ابری و خدمات رایانش ابری متصل کنند. خدماتی که در این بخش ارائه میشوند عبارتند از مدیریت کاربرها، Push Notification، یکپارچگی با خدمات شبکههای اجتماعی و …. این مدل، یک مدل نسبتا جدید در رایانش ابری است که بیشتر استارتاپ های مرتبط با آن از سال ۲۰۱۱ به بعد شکل گرفتهاند. ضمنا، روندها نشان میدهند که این مدل از خدمات رایانش ابری به صورت چشمگیری در حال رایج شدن بین مشتریان سازمانی است.
Serverless Computing یا رایانش بدون سرور
رایانش بدون سرور، یک مدل رایانش ابری برای اجرای کد است که در آن، تأمینکنندهی خدمات ابری به طور کامل مدیریت شروع و پایان فعالیتهای ماشینهای مجازی را، بر اساس درخواستهای دریافتی، به عهده دارد. نحوهی محاسبهی هزینه، به جای اینکه بر اساس ماشینهای مجازی یا تعداد ساعتهای استفاده باشد، بر اساس منابعی است که برای پاسخ به هر درخواست مورد نیاز هستند. بر خلاف اسم این مدل، سرورها در اجرای کدها دخیل هستند. علت این نامگذاری این است که سازمانی که از این سیستم استفاده میکند، نیاز ندارد که برای اجرای کدهای Back-end سروری را تهیه کند.
FaaS یا کارکرد به عنوان سرویس
در این مدل، که از مدل Serverless Computing استفاده میکند، هدف این است که کارکردهای مشخصی در فضای ابری پیادهسازی شوند که این کارکردها، در پاسخ به رویدادهای مشخصی باید اجرا شوند.
مدلهای پیادهسازی
ابر خصوصی
ابر خصوصی به معنی ادارهی زیرساخت ابری فقط برای یک سازمان است. مدیریت این زیرساخت و محل استقرار آن میتواند درون سازمان یا بیرون از آن باشد. پیادهسازی ابر خصوصی مستلزم درگیر شدن سازمان در مجازیسازی کردن محیط کسبوکار است. به علاوه، سازمان باید در مورد منابعی که در اختیار دارد، تصمیمگیری کند. استفاده از ابر خصوصی ممکن است یک کسبوکار را ارتقا دهد؛ اما در کنار آن ممکن است مسائلی را نیز در حوزهی امنیت ایجاد کند که سازمان باید با دقت آنها را بررسی کند تا از آسیبپذیریها جلوگیری کند.
مرکزهای دادهی سنتی به طور کلی هزینهی سرمایهی بالایی ایجاد میکنند، فضای زیادی را اشغال میکنند، به سختافزارهای زیادی نیاز دارند و باید کنترل محیطی زیادی بر آنها داشت. به علاوه، این داراییها باید به صورت دورهای تجدید شوند که این موضوع، منجر به هزینهی سرمایهی بیشتر میشود.
ابر عمومی
خدمات ابری زمانی عمومی است که از طریق یک شبکه در اختیار عموم قرار بگیرد. این خدمات ممکن است به صورت رایگان باشند. از نظر فنی، ممکن است هیچ تفاوتی بین ابر خصوصی و عمومی از نظر معماری وجود نداشته باشد، یا اینکه این تفاوت بسیار اندک باشد؛ هرچند، نگرانی های امنیتی برای تأمین کننده های که خدمات ابری را از طریق شبکهای غیرقابلاعتماد در اختیار عموم قرار میدهد، متفاوت هستند. به طور کلی، تأمینکنندههای خدمات ابری نظیر AWS و مایکروسافت، زیرساختهای خود را در مرکزهای دادهی خود نگهداری میکنند و دسترسی به این منابع، به طور کلی، از طریق اینترنت است.
ابر ترکیبی
ابر ترکیبی مجموعهای از ۲ یا چند ابر است. این ابرها، در حالی که از هم مجزا هستند، به یکدیگر متصل شدهاند، و به این ترتیب، مزیتهای مدلهای مختلف پیادهسازی را فراهم میکنند. گارتنر، ابر ترکیبی را یه عنوان نوعی از خدمات رایانش ابری تعریف میکند که از ترکیبی از خدمات ابری عمومی، خصوصی و جامعهمحور تشکیل شدهاست و تأمینکنندگان مختلفی آن را فراهم کردهاند. ابر ترکیبی مرزهای جداسازی و تأمینکنندگان مختلف را میشکند، و به همین دلیل، نمیتوان آن را در یکی از دستههای ابرهای عمومی، خصوصی یا جامعهمحور قرار داد. از طریق ابر ترکیبی، یک سازمان میتواند قابلیتها و ظرفیتهای خود را در حوزهی خدمات ابری با گردآوری، یکپارچهسازی و سفارشیسازی خدمات مختلف ابری، افزایش دهد.
موارد استفادهی گوناگونی برای ابرهای ترکیبی وجود دارد. به عنوان مثال، یک سازمان ممکن است اطلاعات حساس اپلیکیشن خود را از طریق یک ابر خصوصی ذخیرهسازی کند؛ اما آن اپلیکیشن را از طریق ابر عمومی به یک نرمافزار در قالب SaaS متصل کند.
Community Cloud یا ابر جامعهمحور
در این مدل، سازمانهایی که عضو یک جامعهی مشخص هستند و نگرانیهای مشابهی دارند، زیرساخت را با یکدیگر به اشتراک میگذارند. مدیریت این زیرساخت و محل استقرار آن میتواند درون سازمانها یا بیرون از آنها باشد. به این ترتیب، هزینهها، نسبت به ابر عمومی، بین تعداد کمتری از کاربران، و نسبت به ابر خصوصی، بین تعداد بیشتری از کاربران، پخش میشود. در نتیجه، فقط بخشی از کاهش هزینههای ابر نسبت به زیرساخت سنتی تحقق مییابد.
Distributed Cloud یا ابر توزیعی
در این مدل، یک پلتفرم رایانش ابری از طریق اتصال ماشینهایی که در مکانهای مختلف وجود دارند، از طریق یک شبکه یا سرویس هاب، ایجاد میشود.
Multi-cloud یا ابر چندگانه
در این مدل، در یک معماری نامتجانس، از چند سرویس رایانش ابری استفاده میشود تا وابستگی به تأمینکنندگان کمتر شده، انعطافپذیری افزایش پیدا کند و تبعات خرابیها کاهش پیدا کند. تفاوت این مدل با ابر ترکیبی در این است که در این مدل، تمرکز بر استفاده از تأمینکنندگان مختلف است؛ در حالی که، در ابر ترکیبی تمرکز بر استفاده از مدلهای مختلف پیادهسازی است.
Big Data Cloud یا ابر دادههای بزرگ
در آغاز، بحثهای مربوط به انتقال حجم بالای دادهها به ابر و نگرانیهای امنیتی در مورد این دادهها، مانع از این میشد که از خدمات ابری برای دادههای بزرگ استفاده شود. اما در حال حاضر، حجم بالای دادهها در ابر ایجاد میشوند. به علاوه، ظهور سرورهای bare-metal باعث شده است که ابر به راه حلی برای مواردی تبدیل شود که شامل تحلیل کسبوکار و مانند آن هستند.
HPC Cloud
این مدل به استفاده از خدمات رایانش ابری و زیرساخت برای اجرای اپلیکیشنهای رایانش با عملکرد بالا اشاره دارد. این اپلیکیشنها مقدار قابل توجهی از قدرت رایانشی و حافظه را مصرف میکنند؛ و به صورت سنتی، بر خوشهای از کامپیوترها اجرا میشوند.
معماری
معماری ابر به طور معمول شامل تعدادی از اجزا تشکیلدهندهی ابر است که از طریق یک مکانیزم منعطف، با یکدیگر در ارتباط هستند.
Cloud Engineering یا مهندسی ابر
منظور از مهندسی ابر، اعمال اصول مهندسی بر رایانش ابری است. از طریق مهندسی ابر، یک رویکرد سیستماتیک برای رسیدگی به نگرانیها در حوزههای تجاریسازی، استانداردسازی و اداره کردن برای توسعه، اجرا و نگهداری سرویسهای رایانش ابری ایجاد میشود. این یک روش میانرشتهای است.
امنیت و حریم شخصی
با توجه به اینکه تأمینکنندهی خدمات ابری میتواند در هر زمانی به دادههای موجود در ابر دسترسی پیدا کند، موضوعهای مرتبط با امنیت اهمیت زیادی پیدا میکند؛ چرا که، تأمینکننده میتواند در هر زمانی به صورت عامدانه یا ناآگاهانه دادهها را حذف کرده یا تغییر دهد. خیلی از تأمینکنندهها ممکن است اطلاعات را با سازمانهای دیگر برای اهداف قضایی به اشتراک بگذارند. البته، کاربران قبل از استفاده از خدمات، در بخش قوانین و مقررات، این اجازه را به این تأمینکنندگان میدهند. راهحلهای عمده برای موضوع حریم شخصی شامل سیاستها، قانونگذاری و تصمیم سازمانها در این مورد است که دادهها چطور ذخیره شوند. کاربرها میتوانند با رمزنگاری دادههایی که در ابر پردازش میشوند، از دسترسی غیرمجاز جلوگیری کنند.
از نظر CSA، ۳ تهدید عمده در ابر عبارتند از: رابطهای کاربری و APIهای ناامن، از بین رفتن یا دزدیده شدن دادهها و خرابی سختافزارها؛ که به ترتیب ۲۹%، ۲۵% و ۱۰% از موارد امنیتی را تشکیل میدهند. زمانی که پلتفرم یک تأمینکنندهی خدمات ابری توسط تعدادی از کاربرها استفاده میشود، این احتمال وجود دارد که اطلاعات کاربرهای مختلف روی یک سرور وجود داشته باشد. به علاوه، گفته میشود هکرها در تلاش هستند تا به سیستمهای ابری نفوذ کرده و یه اطلاعات آنها دسترسی پیدا کنند. دو نمونه از تلاشهای موفق هکر در مورد Dropbox و iCloud رخ دادند.
محدودیتها و ضعفها
به اعتقاد Bruce Schneier، یکی از محدودیتهای خدمات ابری این است که گزینههای محدودی برای سفارشیسازی خدمات وجود دارند. خدمات ابری به این دلیل ارزان هستند که از صرفهی ناشی از مقیاس بهره میبرند. به علاوه، مانند هر فعالیت برونسپاریشدهی دیگری، شما از تأمینکننده همان چیزی را دریافت میکنید که قرار است دریافت کنید. به بیانی دیگر، رستورانی که منوی محدودی دارد، نسبت به سرآشپزی که هر روز غذای مورد نظر شما را میپزد، ارزانتر است. لذا، قیمت کمتر در ازاء گزینههای کمتر به دست میآید؛ البته، این یک ویژگی است، نه یک ضعف. کسبوکارها باید مزیتها و ریسکهای رایانش ابری را مقایسه کنند تا تصمیم صحیحی در مورد انتخاب کردن آن بگیرند. در رایانش ابری، فروشنده مسئول کنترل و مدیریت زیرساخت است. تأمینکنندگان این خدمات در مورد سیاستهای مدیریتی تصمیم میگیرند؛ این تصمیم، در ادامه، بر گزینههای موجود برای کاربرهای این خدمات تأثیر میگذارند.
با وجود مزیتهایی که رایانش ابری در کاهش هزینهها و ایجاد امکان مرکز بر کسبوکار برای کاربرها دارد؛ محدودیتهایی نیز برای آن وجود دارند. این محدودیتها، به خصوص، برای عملیاتهای کوچکتر سازمانها و از منظر امنیت و زمان عدم فعالیت به چشم میآیند. توقفهای فنی اجتنابناپذیر هستند و معمولا زمانی رخ میدهند که تأمینکنندهی خدمات ابری نتواند نیازهای کاربرها را پاسخ دهد. در نتیجه، ممکن است فعالیت یک کسبوکار، به طور موقت، متوقف شود. به علاوه، با توجه به اینکه سیستمهای این تکنولوژی بر اینترنت متکی هستند، در زمانهای توقف فعالیتها، کاربرها نمیتوانند به اپلیکیشنها، دادهها و سرورهای خود دسترسی داشته باشند.